Acupunctuur Marieke

Acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeswijze foto-acupop

De traditionele Chinese geneeswijzen zijn meer dan 2000 jaar geleden ontstaan en hebben zich tot op de dag van vandaag steeds verder ontwikkeld. Eigenlijk vormt de term een verzamelnaam voor verschillende therapievormen, zoals acupunctuur, kruiden, cuppen, moxa, tuina (massage)  en voedingsleer. Deze behandeltechnieken hebben gemeen dat ze allemaal gestoeld zijn op eenzelfde manier van kijken naar gezondheid en ziekte. Bij gezondheid is er sprake van een dynamische balans van de Qi, de levensenergie in ieder van ons. Ziekte ontstaat als de Qi verdeling in onbalans raakt en daardoor delen van het lichaam niet meer goed van energie worden voorzien.

De traditionele Chinese geneeswijzen maken geen onderscheid tussen lichaam en geest, en bezien de mens altijd in relatie tot zijn leefomgeving. We worden ziek als de vrije stroom van Qi blokkeert of de Qi uitgeput raakt. Dit kan ontstaan door invloeden van buitenaf zoals ziekteverwekkers of van binnenuit door bijvoorbeeld voedingsgewoontes, overwerk, emoties en trauma’s. De verschillende therapievormen binnen de traditionele Chinese geneeswijzen zijn er allemaal op gericht om het lichaam te ondersteunen de balans van de Qi te herstellen. Ze spreken het zelfgenezend vermogen aan.

Klassieke acupunctuurfoto-naald
De klassieke acupunctuur maakt gebruik van punten op het lichaam die gelegen zijn op een soort wegennet, meridianenstelsel genaamd. Het is via dit wegennet dat de Qi zich door het lichaam beweegt. Door hele dunne naaldjes op deze acupunctuurpunten te plaatsen, kan de Qi in het lichaam hersteld worden. Deze naalden zijn extreem dun, de dikte varieert van 0,16 tot 0,25 mm.

Laseracupunctuur en lasertherapie
De laser is de afgelopen decennia bezig aan een opmars in zowel de reguliere als de Chinese geneeswijze. Onderzoek van de laatste 20 jaar heeft aangetoond dat laag vermogen laserlicht een positief effect heeft op weefsels. Deze kennis is gebaseerd op reguliere wetenschappelijk inzichten. Lasertherapie verbetert onder meer de circulatie van bloed en lymfe,  van bot- en kraakbeenopbouw, van energie aanmaak op celniveau, en werkt ontstekingsremmend.

Daarnaast is ook de laseracupunctuur in opkomst, hierbij wordt laserlicht met een lage intensiteit ingezet in plaats van de naaldjes die we kennen van de klassieke acupunctuur. Het laserlicht wordt geplaatst op de acupunctuurpunten, dringt daar een paar cm door in het weefsel en beïnvloedt de Qi. Hiermee is een prachtig, veilig en volledig pijnloos alternatief ontstaan voor de klassieke acupunctuur. Het is voor iedereen geschikt, maar speciaal voor mensen met een grote gevoeligheid voor naalden en kinderen is het een uitkomst. Zo vormt de laseracupunctuur een waardevolle aanvulling op het bestaande spectrum van behandelingen binnen de Chinese geneeswijzen.

laserimpressie
Voedingssupplementen, moxa en cuppen
In aanvulling op de acupunctuur, maak ik af en toe ook gebruik van andere therapievormen zoals voedingssupplementen, moxa of cuppen. De voedingssupplementen zijn patentformules op plantaardige basis, die thuis dagelijks een periode gebruikt kunnen worden om de acupunctuurbehandeling te ondersteunen. Moxa (bijvoetskruid) is een techniek waarbij een staafje van dit kruid in gedroogde vorm boven bepaalde acupunctuurpunten wordt aangestoken totdat het gloeit. Dit voegt lokaal warmte toe om de circulatie te bevorderen. Bij cuppen plaats ik bollen van glas of kunststof op het lichaam die licht vacuüm worden getrokken. Dit stimuleert ook de doorbloeding van de onderliggende weefsels en de Qi circulatie in de meridianen.