Acupunctuur Marieke

Over mij

foto-marieke-duijvestijn4Marieke Duijvestijn (1972): acupuncturist en theoretisch natuurkundige

Achtergrond
Ik ben gehuwd en moeder van 2 kinderen. Na de middelbare school heb ik getwijfeld tussen de studies geneeskunde en natuurkunde. Mijn nieuwsgierigheid naar de werking van het universum heeft hier in eerste instantie gewonnen en ik ben theoretische natuurkunde gaan studeren aan de RUG (1990-1995). Na het voltooien van mijn promotieonderzoek (2000), volgde een periode waarin ik werkzaam was als wetenschappelijk medewerker en later als commercieel manager bij de Nuclear Research and Consultancy Group. De interesse voor de geneeskunde en met name voor de traditionele Chinese geneeswijze is in die tijd aangewakkerd door het volgen van verschillende opleidingen: Basis Vak Opleiding Chinese Geneeswijze bij Qing Bai (2005) en de Westerse Medische Basiskennis bij CNE (2008).

Opleiding tot acupuncturist
In 2010 was de tijd rijp en heb ik besloten om het roer helemaal om te gooien. Ik ben de vierjarige opleiding Integratie Geneeskunde gaan volgen aan de Hwa To International University of TCM. Hier worden acupuncturisten opgeleid met een stevige basis in de traditionele Chinese geneeswijze. In deze opleiding is daarnaast ook veel aandacht voor de reguliere visie op ziektebeelden en moderne ontwikkelingen in het vakgebied zoals de laseracupunctuur. Tijdens mijn studie heb ik veelvuldig stage gelopen in de Rangkuti kliniek in Koog aan de Zaan. Hier en tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik de nodige praktijkervaring op kunnen doen. Sinds de zomer van 2014 ben ik afgestudeerd en ben ik mijn eigen praktijk gestart.

Afstudeeronderzoek naar tinnitus
Ik heb tijdens mijn afstuderen onderzoek gedaan naar een integrale aanpak van tinnitus (oorsuizen).Tinnitus is een veelvoorkomend symptoom met vaak negatieve gevolgen voor het dagelijkse leven en is moeilijk te behandelen. Mijn scriptie bevat de resultaten van een kleinschalig onderzoek naar de potentiƫle effectiviteit van een nieuwe aanpak in de behandeling van chronische subjectieve tinnitus. Deze behandeling integreert de akoestisch-optische neuromodulatie therapie, die gebaseerd is op reguliere inzichten in tinnitus, en laseracupunctuur, een moderne vorm van acupunctuur geworteld in de oude kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De resultaten laten een positief effect zien van deze integrale benadering op de scores voor tinnitusgeluidssterkte, het irritatieniveau en op de sociaal emotionele impact, maar de beperkte opzet van dit onderzoek laat niet toe om hier een conclusie over de werkzaamheid op te baseren. Als u meer interesse heeft in dit onderzoek kunt u de scriptie downloaden (scriptie tinnitus). U kunt ook altijd contact opnemen.